Menu

Białko pochodzenia roślinnego jest coraz chętniej stosowane w hodowli

11 czerwca, 2020 - Biznes
Białko pochodzenia roślinnego jest coraz chętniej stosowane w hodowli

Białka roślinne, takie jak soja, były szeroko badane jako alternatywa dla mączki rybnej stosowanej w paszach dla ryb hodowlanych.

Potrzebne są alternatywne źródła białka ze względu na gwałtowny wzrost akwakultury bez odpowiedniego wzrostu źródeł mączki rybnej, która jest wytwarzana głównie z małych ryb pelagicznych. Dlatego trzeba wybierać inne odpowiednie i opłacalne źródła białka, które zastąpią mączkę rybną w karmach. Produkty sojowe są jedną z wiodących alternatyw dla mączki rybnej w dietach akwakultury. Pasza sojowa jest bardzo smaczna, bogata w białko i ma zrównoważony profil aminokwasowy, a także jest łatwo dostępna i przyswajalna, co jest głównymi zaletami mączki i śruty sojowej stosowanej do karmienia ryb i zwierząt hodowlanych. Jednym ze sposobów, jakie przyjęli specjaliści od akwakultury, jest częściowe lub całkowite zastąpienie maczki rybnej alternatywnymi źródłami białka, które złagodzą zależność od zwierzęcych źródeł białka, pozwolą na dalszy rozwój globalnego przemysłu akwakultury poprzez wykorzystanie odnawialnych składników i ewentualnie obniżą koszty karmy, a tym samym potencjalnie zwiększające zyski hodowców ryb.

Stwierdzono, że zastosowanie dwóch lub więcej komplementarnych źródeł białka oprócz suplementacji aminokwasów, witamin i minerałów może pozwolić na wyniki wzrostu podobne do tych, które stwierdzono, gdy droga mączka rybna jest podstawowym źródłem białka w paszy dla ryb.

Przeprowadzono wiele badań dotyczących znalezienia zamienników białka w mączce rybnej w diecie ryb. Niektóre z tych kandydatów na zamienniki mączki rybnej obejmują mączkę sojową i bawełnianą, zboża, drożdże i inne. Białka roślinne mają tę zaletę, że są zrównoważone, wysoce dostępne i o wiele tańsze dzięki ich światowej produkcji. Śruta sojowa i mąka Golden Carp są najczęściej stosowanym źródłem białka roślinnego w karmach dla ryb i wiadomo, że jest to opłacalna alternatywa dla wysokiej jakości mączki pochodzenia zwierzęcego w dietach dla wielu gatunków akwakultury ze względu na wysoką zawartość białka, dobrze zrównoważone profile aminokwasów, rozsądną cenę, stałą jakość i podaż.